Rezumat

O strategie promițătoare în domeniul uleiurilor vegetale este reprezentată de oleogelare, o tehnică inovativă aplicată cu scopul de a atribui acestora funcționalitatea grăsimilor solide. Alimentele care încorporează aceste oleogeluri devin îmbogățite nutrițional, cu un conținut mai mic de grăsimi saturate și cu un profil îmbunătățit al acizilor grași polinesaturați. În aplicațiile alimentare, oleogelarea este una dintre cele mai noi tendințe, dovedindu-și aplicabilitatea în obținerea de grăsimi tartinabile, produse lactate, de cofetărie-patiserie și din carne.

În contextul actual, pornind de la rezultatele cercetării științifice din domeniu, considerăm oportună proiectarea de noi oleogeluri și formularea unor produse din carne inovative și mai sănătoase, obținute prin înlocuirea parțială a grăsimii animale utilizate în cadrul tehnologiei clasice cu oleogelurile dezvoltate.

Elementul de originalitate constă în obținerea unor oleogeluri pe bază de ulei din semințe de dovleac, ulei vegetal recunoscut pentru beneficiile sale nutritive. În literatura științifică există puține studii privind dezvoltarea unui oleogel bazat pe acest tip de ulei, cu atât mai mult privind utilizarea acestuia în produsele din carne. Valorificarea uleiului din semințe de dovleac sub această formă reprezintă, de asemenea, și o șansă de a-i extinde consumul în dieta umană. Ipoteza proiectului propus urmează să fie verificată prin nivelul de acceptare de către consumatori a noilor produse din carne, precum și prin diferențele nutritive și senzoriale înregistrate față de aceleași produse, obținute în mod tradițional.

Translate »